måndag 12 juli 2010

Ogräs i skogen?

Min lilla skogsplätt som jag tänkt ha som fotoutflyktsmål en gång i veckan skall bland annat husera ett antal arter orkidéer. Jag är inte så himla bra på det där med orkidéer men det hade ju varit kul att hitta och fotografera en när jag nu ändå vet att de finns. Har vid tidigare tillfällen kommit hem glad i hågen med bilder på något som jag trott vara orkidéer men som var violer.

Denna vecka var jag främst ute efter att fotografera grodor som också bor där. Jag såg dem och jag såg en som blev fångad av (okänd) fågel men lyckades inte fånga någotdera på bild. En annan gång. När jag lämnade groddammarna kom en man med hund förbi och när han såg min kamera så tipsade han om att det fanns orkidéer om jag följde stigen bortåt. Jag gick ditåt och hittade något som liknade den orkidée som vänligt och vackert blommar i mitt köksfönster så jag började glatt fotografera.

Domen har efteråt blivit "någon typ av ogräs besläktat med luktärt". Hm, inga orkidéer alltså. Men ogräs? Kan ogräs verkligen växa i skogen? Bör inte ogräs per definiton vara något som växer i trädgårdar? Vad tycker ni? Den stora frågan som återstår är om det växte riktiga orkidéer bredvid "ogräset" och om tipsmannen tyckte att jag var rätt kokko som fotograferade fel blomma?

Ja, jag skall dit igen och leta. Har jag plötsligt blivit en artjägare?

En bild av dansande ogräs:

7 kommentarer:

 1. Hej Cecilia!
  Vilka härliga färger i din bild. Du funderar kring blomman - det är en ärtväxt - en vial. Vilken är svårt att se eftersom detaljerna är i oskärpa.
  /Margareta S

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Kollat runt lite och jag tror att det är en rosenvial jag har fotat.

  SvaraRadera
 3. margareta är ett säkert kort när det gäller växter! Oavsett vad det än är för blonna så är bilden härlig i sina färger och lagom oskärpa.
  /Birgitta

  SvaraRadera
 4. Hej igen!
  Din bild fortsätter att dansa!
  Blommans kompakta runda form och starka färg liksom den avhuggna fyrkantiga stjälken tyder på knölvial. Rosenvialens blomform stämmer inte riktigt med bilden tycker jag.
  Ett boktips om du vill forska vidare: Mossbergs Nya nordiska flora. Det är en omfattande och mkt bra flora med fina tecknade bilder och kortfattad artbeskrivning.
  Tack Birgitta för omdömet du skrev - foto och natur (ssk växter) går hand i hand för mig och jag hjälper gärna till om det behövs och om jag kan.
  /margareta

  SvaraRadera
 5. Kul att du gillade bilden Birgitta och tack för mer infor Margareta! Jag har varit ute och fotat ikävll igen ... och nu sticker jag ut hakan och tror att jag fotat en kärrknipprot! Kul att lära sig lite på köpet! Jag fotade fler exemplar av vialen, kanske några som är lättare att identifiera, lägger upp en endera dagen!

  SvaraRadera
 6. Jag kollade virtuella floran och jo, visst verkar det vara en knölvial jag har fotat. Verkligen skickligt att se det på den suddiga bilden!

  SvaraRadera
 7. Jag trodde väl det ty blomformen är speciell och den ser man tydligt. Knölvial är sällsynt och jag skulle bli väldigt glad om jag sprang på den någonstans. Kärrknipprot är en av mina favoriter - kan bli riktigt spännande bilder. Kunskaper växer med tiden - kul med lärande samtidigt som man upptäcker mer och mer. Någon artjägare behöver man inte bli för det - det väljer man själv.
  /margareta

  SvaraRadera