fredag 16 juli 2010

Mingerät 42

Understreckaren i Svenska Dagbladet, SvD, i onsdags visade en bild som kändes otäck. Understreckaren diskuterar en utställning som visas i Berlin just nu med bilder från andra världskriget. I tidningen visas endast en bild föreställande en kvinna som dragit upp kjolen något när hon vandrar i lervatten. Man ser delar av en gyttjig strand samt skuggan av träd i vattenspeglingen. Utan undertext en hamonisk och intressant bild från förr. Med undertexten ”Minsökningsapparat 42” får bilden en helt annan mening. Kvinna används som levande minröjare då hon får gå och eventuellt utlösa minor med fötterna. Det har gjorts tidigare och senare, bland annat av Talibanerna i Afganistan.
Ett illustrerande exempel på betydelsen av eller effekten av undertext. Vill bara tipsa om den understreckaren som är stark. Den finns att läsa under SvD’s hemsida och sök på understräckare ”Soldaters bilder från världskriget”. Bilden jag talade om finns med ibland bilderna som visas på hemsidan. Tror det är 14 bilder som visas från utställningen.
/Ove

1 kommentar:

  1. Hej Ove, Visst får undertexten en minst sagt tydlig och förskräckande innebörd till denna bild. En bild som skulle kunna vara vacker men som istället bär vittnesbörd om extrem ondska.....som man dessutom har valt att föreviga på eget initiativ, för eget bruk. Tycker det var mycket intressant med de här bilderna för man drar även paraleller till de skandaler som varit inom den amerikanska armén där man har förnedrat sina krigsfångar. Tänker då även på den bilden från afrika då man iklätt en krigsfånge en tysk jacka och poserar brevid.

    Magstarka bilder på en förmiddag.

    / Peter

    SvaraRadera