måndag 11 januari 2010

Vad är det för fågel?


Fåglar är inte min grej vilket jag redan tidigare sagt. Mina intentioner nu är att ändå försöka få några fåglar i mina bilder. Det brukar aldrig gå men den här hann jag se innan den såg mig och flög (vilket är det vanligaste annars.) Eftersom jag dessutom inte är någon fågelkännare så funderar jag på vad det är jag har fått på bild. Är det en ung koltrasthanne? Vet att många av er är väldigt duktiga på fåglar så jag hoppas på hjälp med artbestämningen. Enbent? Nej då. När han såg mig fällde han ut benet han värmt (det var -17 grader) och flög iväg. Det blev bara en enda bild.

/Birgitta

8 kommentarer:

 1. Nja, en fin bild på frugan får jag det till. Den har en allmän brun ton som du kan se. Dessutom tycker jag att jag kan ana det typiskt brunfläckiga bröstet. Den unga koltrasthannen som ännu inte fått gammeltrastens gula näbb är ändå nästan svart, men alltå med en ännu mörk näbb.

  Hälsningar Tomas

  SvaraRadera
 2. Jag röstar också på en koltrasthona. De unga hanarna brukar vara mörkare.

  SvaraRadera
 3. OK, fast i boken stog att honan inte har den gula ringen runt ögat utan det är bara hanarna?
  /Birgitta

  SvaraRadera
 4. En svag ögonring som denna dam har brukar dom också ha. Den vuxna hannen däremot har en riktigt tydlig ögonring i samma klargula färg som näbben hans.
  /Tomas

  SvaraRadera
 5. Honan har en svag gul ring som inte är i närheten av den vuxna hanens. Vad har du för fågelbok? Fågelguiden är den enda rätta!!!

  SvaraRadera
 6. Tack båda två för hjälpen! Jag kollade i Fågelhandboken (det enda jag har). Givetvis böjer mig för er auktoritet då jag egentligen inte har en aning om vilket kön det är ;-) (Är i alla fall glad att jag hade rätt på koltrast!)
  /Birgitta

  SvaraRadera
 7. Din lilla koltrast är jättefin. Vackert ljus i bilden. / Charlotte

  SvaraRadera