onsdag 20 juli 2011

Utställningen "Selected walls"


Bild från Bryggeriet i Nora.
/Ove, Åtrop


I kulturcentrumet Bryggeriet, Nora, pågår en fotoutställning ”Selected walls naturinspirerat fotografi.” med undertexten ”Samlingsutställning med utvalda bilder av svenska fotografer”. Utställningen platsar på Fotografiska museet, Stockholm, enligt Stefan Nilsson, Nerkes Allahandas den lördagen 16/7. Fotograferna Bengt Bergs, Svante Lundgrens, Magnus Elander, Roine Magnusson, Ann Eringstam, Hans Strand, Jan Grahn, Agnes Thor, Annika Holmér, Jan-Peter Lahall, Kerstin Wagner, Lisa Landberg, Kentaroo Tryman, Ellen S Holtskog, Staffan Andersson, Hendrik Zeiter och Jan Lindahl finns representerade. Utställningen pågår fram till 7/8 och har fri entré.

Det är en bra utställning som visar exempelvis bilder från gamla veteraner inom svenska naturfotografin och även moderna fotografer eller båda delar som Jan Grahn. Åke inte förbi Nora utan gör ett besök ifall ni är i närheten. Att utställningen skulle platsa på Fotografiska i Stockholm får NA stå för men det finns helt klart bra bilder. Det är en bra ide med en samlingsutställning av naturinspirerad fotografi. Vilka fotografer som skulle vara med i en sådan utställning kommer varje svensk fotograf (och naturfotograf) ha en åsikt om. Det skulle dock behöva vara en något mer stringent linje i utställningen tycker jag. Trots det vill jag rekommendera den för att se några gamla, några nya och några gamla fotografer som vänder sig mot nya riktningar. Klart intressant.

Om någon läser Nerkes Allehanda på nätet finns Malin Erikssons text som har en del felaktigheter. Nerkes Allehanda anger att det dessutom finns bilder från Jessica Silversaga, Brutus Östling, Anders Geidermark och Stina Törner med på utställningen. Jag såg inte bilder från någon av dessa fotografer och de dessa namn var inte heller med i den lilla presentationsfolder som man kunde låna. Å andra sidan hade Nerkes Allehanda missat fotograferna Kentaroo Tryman, Ellen S Holtskog och Staffan Andersson som deltog i utställningen och i broschyren. Det finns flera små rum i det tre våningar höga Bryggeriet så det är mycket möjligt jag missade något.

Kommer ni åt Stefan Nilssons artikel i Nerkes Allehanda (16/7), så är den mycket bättre. Han diskuterar ett perspektivbyte inom Naturfotografin som intresserar. Dock måste ni välja så välj hellre att åka till Nora för att se utställningen och döm själva ifall det skett ett perspektivbyte. Jag tror att det finns ett perspektivbyte som skett men det finns många flera fotografer som deltagit i det perspektivbytet. Även flera av fotograferna på sidan Kreativa Fotografer platsar inom det epitet, enligt mig.
/Ove, Åtorp

3 kommentarer:

 1. Låter onekligen intressant med tanke på att vi ska till Lindesberg om ett tag. Tack för tipset!

  /Anna

  SvaraRadera
 2. Låter spännande . Får se om jag kan göra en avstickare senare i sommar.
  /Birgitta

  SvaraRadera
 3. Låter jätteintressant - tack för tipset.
  /Margareta.

  SvaraRadera